Werkgevers opgelet: voorkom onterechte WGA en ZW premieverhogingen en bespaar kosten door een tijdige Whk-check!

Met het vallen van de bladeren, valt binnenkort ook de beschikking voor de Werkhervattingskas weer bij alle werkgevers binnen. Neem deze niet voor kennisgeving aan maar controleer hem goed. Dat kan onterechte premieverhogingen voorkomen en veel kosten besparen. Hoe? Dat lees je hier.

Beschikking Werkhervattingskas (Whk)

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de betaling van de WGA- en Ziektewetuitkeringen van jouw (ex-)werknemers. De kosten hiervan betaal je periodiek via de gedifferentieerde premie Whk via de loonaangifte aan de Belastingdienst. Het UWV stelt jaarlijks voor elke werkgever de hoogte van de individuele Whk-premie vast. De hoogte van jouw Whk-premie maakt de Belastingdienst jaarlijks middels de Whk-beschikking bekend.

De Whk-premie bestaat uit twee componenten: 1) de gedifferentieerde premie WGA en 2) de gedifferentieerde premie ZW-flex. Bij de berekening gaat de Belastingdienst uit van de WGA- en ZW-uitkeringen die door het UWV zijn uitbetaald aan jouw (ex-)werknemers.

De volgende gegevens worden gebruikt om de hoogte van de premie te berekenen:

  • De totale loonsom van de organisatie. Ben je een kleine, middelgrote of grote werkgever?
  • De uitbetaalde WGA- en ZW-uitkeringen.
  • De sectorpremie. Deze premie is enkel van toepassing bij kleine en middelgrote werkgevers.

De berekening van de Whk-premie is gebaseerd op gegevens uit het verleden. Daarvoor wordt twee jaar terug gegaan. Zo worden ZW- en WIA uitkeringen die in 2021 aan (ex-)werknemers zijn uitbetaald in 2023 aan jou doorbelast via de Whk- premie.

De uitkeringslasten worden maximaal 12 jaar lang per (ex-)werknemer doorbelast. Reken maar na wat het kan schelen als je tot 12 jaar ten onrechte verhoogde premies betaalt. Dit kan zeer grote proporties aannemen.

Er gaat veel mis bij de Whk-beschikking: goede controle is essentieel

Eind november of begin december ontvang je de beschikking Whk voor het jaar 2023.

Het is belangrijk om de nieuwe beschikking en premie Whk goed te (laten) controleren. Hier staan vaak fouten in.

Voorkom onterechte uitkeringslasten: maak tijdig bezwaar

Je kunt veel kosten voorkomen door de fouten er tijdig uit te halen en bezwaar aan te tekenen tegen de Whk-beschikking.

Wat doen wij voor jou?

Wij helpen jou bij het controleren van de Whk-beschikking en zijn gespecialiseerd in het voeren van bezwaarprocedures. Wij kennen het klappen van de zweep. Graag helpen wij ook jou.
Wij checken samen met jou de juistheid van de Whk-beschikking, stellen een juridisch onderbouwd bezwaarschrift op indien de beschikking niet juist is en zorgen ervoor dat het bezwaarschrift - na overleg met jou - tijdig bij de belastingdienst ligt.

Wat moet jij nu doen?

  1. Houd het binnenkomen van de Whk-beschikking goed in de gaten
  2. Stuur die meteen na ontvangst aan ons op
  3. Vraag de instroomlijsten op bij het UWV
  4. Doe met ons samen de Whk-check

LET OP!

Binnen 6 weken na dagtekening van jouw Whk-beschikking moet bezwaar worden gemaakt. Wij raden je daarom aan om de beschikking zo spoedig mogelijk na ontvangst naar ons te mailen. Ingeval niet op tijd  bezwaar wordt aangetekend, is repareren van de Whk-beschikking niet meer mogelijk.

Hoe vraag je de Whk-check aan?

Vul hieronder jouw gegevens in op ons contactformulier, dan nemen wij binnen twee werkdagen contact met je op. Wij informeren je dan direct over welke stappen vervolgens genomen moeten worden. Het is mogelijk om een vast tarief af te spreken voor de check en/of het opstellen van het bezwaarschrift.

Vul het contactformulier in

Lonneke van Roekel
Lonneke van Roekel

Lonneke van Roekel

Advocaat

“Ik ga altijd voor het best haalbare resultaat, met aandacht voor de persoonlijke aspecten.”

Categorieën