Dennis Snelders
advocaat
Secuur | Volhardend | Onverstoorbaar
"Procederen tegen de overheid vraagt om strijdlust en een lange adem. Als fanatiek schaker ben ik niet anders gewend."
In onze vorige blog hebben wij de verschillende uitkoopregelingen op een rij gezet. In deze blog gaan we dieper in op de subsidieplafonds die in de drie regelingen zijn vastgesteld en wat dat subsidieplafond voor jou kan betekenen. Meer in het bijzonder gaan we in op de vraag of en wat je kunt doen als je aanvraag wordt afgewezen omdat het subsidieplafond bereikt is.
Het subsidieplafond is het bedrag dat tijdens een bepaald tijdvak ten hoogste beschikbaar is voor de verstrekking van de subsidies. Voor de Lbv-plus (bijvoorbeeld) bedraagt het subsidieplafond € 1,82 miljard.
De drie regelingen verschillen in de manier waarop het subsidieplafond wordt verdeeld:
Als de verstrekking van de subsidie het subsidieplafond zou overschrijden, moet een subsidieaanvraag worden geweigerd (art. 4:25 Awb). Dat roept vaak de vraag op: kun je (met succes) opkomen tegen een afwijzing omdat het subsidieplafond is bereikt? Bij de beantwoording van die vraag moet onderscheid worden gemaakt in de Lbv-regeling enerzijds, waarbij het subsidieplafond wordt verdeeld op volgorde van rangschikking van de aanvragen, en de Lbv-plus en de Lbv kleinere sectoren anderzijds, waarbij het subsidieplafond wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.
Bij uitspraak van 15 juli 2015 (ECLI:NL:RVS:2015:2258) heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) ten aanzien van zogenaamde tenderprocedures (waarbij subsidieaanvragen worden gerangschikt op basis van een onderlinge vergelijking) bepaald dat een aanvrager zich bij een afwijzing van een aanvraag wegens het bereiken van het subsidieplafond niet alleen moet kunnen verdedigen tegen de beoordeling van de eigen aanvraag maar ook tegen de rangorde als zodanig en de totstandkoming daarvan. Dat brengt volgens de ABRvS met zich mee dat door die aanvrager niet alleen het oordeel over de eigen aanvraag moet kunnen worden bestreden, maar ook de beoordeling van concurrerende aanvragen die hoger in rangorde zijn geëindigd. Daarvoor dient de aanvrager inzicht te krijgen in de stukken die betrekking hebben op de concurrerende aanvragen. Meer in het bijzonder geldt daarbij dat niet alleen inzicht moet worden gegeven in de beoordelingen van de concurrerende aanvragen, maar ook in de aanvragen zelf.
De voornoemde uitspraak van de ABRvS brengt met zich mee dat de minister ook transparantie moet bieden bij afwijzing van een aanvraag onder de Lbv-regeling, waarbij de verdeling van het subsidieplafond plaatsvindt op volgorde van rangschikking op basis van de stikstofvracht. De minister zal bij afwijzing van een aanvraag niet alleen inzicht moet geven in de beoordeling van de aanvraag van de aanvrager zelf, maar ook in de aanvragen van concurrerende aanvragers en de beoordeling daarvan. Bij de Lbv-plus regeling en de Lbv-regeling voor kleinere sectoren ligt dat naar alle waarschijnlijkheid anders, omdat daar enkel de volgorde van binnenkomst van de aanvragen van belang is en er geen inhoudelijke beoordeling van de aanvragen plaatsvindt. Toch zal de minister ook bij een afwijzing onder die regelingen in zekere mate transparantie moeten bieden als hij een aanvraag afwijst.
Heb jij een afwijzing ontvangen omdat het subsidieplafond al zou zijn bereikt en wil je weten of je tegen die afwijzing kunt opkomen? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder en onderzoeken samen met jou de mogelijkheden om tegen de afwijzing in bezwaar te gaan.