115 jaar ervaring in de advocatuur

Verplicht wordt de handhaving van de 7 wettelijk vastgelegde algemene regels. Die regels zien op (voorkoming van) discriminatie en intimidatie, informatieverplichtingen, begrenzing waarborgsommen en servicekosten, een verbod van dubbele bemiddelingskosten en schriftelijkheidsvereisten.

Verplicht wordt ook de inrichting van een laagdrempelig meldpunt, waar klachten over ongewenst verhuurgedrag kunnen worden gemeld. Dit moet uiterlijk 1 januari 2024 gereed zijn. Handhavingsverzoeken kunnen aan dit meldpunt worden gedaan.

Optioneel is de invoering van een vergunningplicht. Dat kan door de vaststelling van een verhuurverordening. In deze verordening kan een (algemene) verhuurvergunning voor woonruimte (in aangewezen categorieën en gebieden) en een verhuurvergunning voor arbeidsmigranten (verhuur van verblijfsruimte) worden geëist. De wet bevat limitatieve weigeringsgronden. De wet Bibob is hier één van. De vergunningplicht geldt niet voor woningcorporaties.

De vergunningplicht wordt gehandhaafd door burgemeester en wethouders. Dat kan door oplegging van een last onder bestuursdwang, een last onder dwangsom en een bestuurlijke boete. Dergelijke besluiten worden openbaar gemaakt. De wet introduceert ook een nieuw instrument: ´de inbeheername´. Inbeheername komt in beeld bij overtreding van de algemene regels binnen een recidiveperiode van 4 jaar met twee eerdere bestuurlijke boetes, en bij weigering of intrekking van een verhuurvergunning terwijl de woon- of verblijfsruimte verhuurd is.

Na inwerkingtreding van de wet komen bestaande gemeentelijke verordeningen, waarmee reeds wordt gestuurd op goed verhuurderschap, te vervallen. Ook sturing op goed verhuurderschap door het stellen van voorschriften en voorwaarden bij voorraadvergunningen via de Huisvestingsverordening is dan niet meer mogelijk. Uiterlijk op 1 juli 2024 moeten de bestaande verordeningen (APV en/of Huisvestingsverordening) worden aangepast.

Verhuurders krijgen voor bestaande huurovereenkomsten 6 maanden de tijd om de juiste vergunningen aan te vragen. De wet heeft dus niet alleen gevolgen voor nieuwe verhuursituaties, ook bestaande verhuur komt onder de vergunningplicht te vallen.

Voor verhuurders is het dus zaak om na te gaan of de gemeente een verhuurverordening heeft vastgesteld, of de vergunningplicht van toepassing is en om tijdig een vergunning aan te vragen.

Scherp advies of partner nodig? Wij staan direct voor je klaar.

Bel nu 076 513 6127