115 jaar ervaring in de advocatuur

Dit experiment is vastgelegd in het ‘Tijdelijk besluit experiment regelrechter’ en heeft een looptijd van drie jaar. Het experiment heeft als doel de toegang tot de rechter voor particulieren te verbeteren en geschillen sneller en eenvoudiger af te handelen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste afwijkingen ten opzichte van de reguliere dagvaardingsprocedure en wat dit betekent voor (met name) werkgevers.

Wat houdt de regelrechter in?

De regelrechter is een kantonrechter die volgens een alternatieve, minder formele procedure zaken behandelt. Het experiment geldt voor:

Hierbij is wel van belang om te benoemen dat het experiment enkel van toepassing is op vorderingen die normaal gesproken in een dagvaardingsprocedure worden behandeld. Dit zorgt ervoor dat voor het arbeidsrecht belangrijke procedures, zoals de ontbindingsprocedure, niet voor de regelrechterprocedure in aanmerking komen.

Wat zijn de verschillen?

De belangrijkste afwijkingen ten opzichte van de reguliere dagvaardingsprocedure zijn de volgende:

De gevolgen voor werkgevers

Het invoeren van de experimentele regelrechterprocedure zal voor werkgevers mogelijk flinke gevolgen hebben. De verwachting is dat werknemers met kleinere vorderingen toch net eerder de stap zullen zetten naar de rechter. De drempel om te procederen is immers lager geworden. Ook de beloofde snellere doorlooptijd kan een aanzuigende werking hebben. Dit kan al met al leiden tot een toename in het aantal rechtszaken waarmee werkgevers worden geconfronteerd. De verplichte mondelinge behandeling zorgt daarnaast ook voor een extra belasting voor werkgevers. Hoewel juridische bijstand in deze procedures niet verplicht is, valt het wel sterk aan te bevelen. Het informele karakter van de procedure, de korte voorbereidingstijd en de druk die vanuit de rechter wordt opgelegd om tijdens een mondelinge behandeling toch maar tot een schikking te komen kan er gemakkelijk toe leiden dat er toch te veel bedrijfsbelangen worden prijsgegeven, met mogelijke precedentwerking ten opzichte van andere werknemers – met mogelijke gelijke vorderingen – tot gevolg.

Werkgevers doen er goed aan om zich rekenschap te geven van deze nieuwe procedure en te (blijven) zorgen voor een adequate dossieropbouw en administratie, zodat zij adequaat kunnen reageren op claims van werknemers die, via een eenvoudig ingevuld formulier, opeens bij de rechter moeten worden besproken. De termijnen zijn kort dus ‘if you snooze, you loose’!

Heeft u vragen over hoe u en uw bedrijf zich kunnen voorbereiden op de invoering van deze regelrechterprocedure? Of wordt u met een dergelijke procedure geconfronteerd? De arbeidsrechtadvocaten van Rassers denken met u mee en adviseren u graag.

Wilt u meer weten over dit artikel? Neem dan contact op met Stan Verheijden.

Bel nu 076 - 5 136 126

Onze advocaten aan zet