115 jaar ervaring in de advocatuur

Eerst even terug naar de basis. De UAV-GC zijn algemene voorwaarden die geschikt zijn om te hanteren bij geïntegreerde contracten waarbij het ontwerp, de uitvoering en eventueel ook het onderhoud aan één partij worden gegund. De UAV-GC zijn paritaire opgestelde algemene voorwaarden, wat inhoudt dat bij de totstandkoming ervan alle relevante marktpartijen betrokken zijn geweest. Bij de UAV-GC hoort de “Model Basisovereenkomst”, die in combinatie met de UAV-GC dient te worden gebruikt. Ook in de nieuwe Model Basisovereenkomst zijn aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van de vorige versie.

Belangrijkste wijzigingen

Met de wijzigingen in de UAV-GC 2025 is geprobeerd om tegemoet te komen aan signalen uit de praktijk, waaruit volgde dat de vorige versie van de voorwaarden, de UAV-GC 2005, aan herziening toe waren. De nieuwe voorwaarden zouden beter aan moeten sluiten op de huidige praktijk in de bouw- en infrasector. De grootste wijzigingen in de UAV-GC 2025 ten opzichte van de UAV-GC 2005 zien op de risicoverdeling tussen opdrachtgever en aannemer, de aansprakelijkheid van de aannemer en de samenwerking tussen beide partijen. Enkele in het oog springende wijzigingen zijn de volgende:

Samenwerking (§2a)

In paragraaf 2a is een verplichting voor partijen weggelegd tot proactief gedrag en interactie. De bedoeling van de nieuwe bepaling is dat partijen het gesprek met elkaar blijven voeren en tijdig met elkaar communiceren. De paragraaf bevat in dat kader onder andere de bepaling dat partijen er over en weer voor moeten zorgen dat zij begrijpen wat het doel van de overeenkomst is en wat er van hen mag worden verwacht met het oog op de realisatie van het werk. Wat de exacte omvang van deze verplichting is en wat de gevolgen zijn van niet-naleving van de verplichting, wordt niet geheel duidelijk en zal moeten blijken uit nieuwe rechtspraak over deze paragraaf.

Bodemaspecten

In de UAV-GC 2005 was een uitgebreide regeling over bodemaspecten opgenomen. Die regeling is komen te vervallen. In plaats daarvan zijn de bodemaspecten onderdeel geworden van de informatieverplichting van de opdrachtgever. De opdrachtgever dient de opdrachtnemer op basis van artikel 7 van de Model Basisovereenkomst en paragraaf 3 van de UAV-GC 2025 te informeren over de bodemaspecten, waarna het vervolgens op grond van paragraaf 4 lid 4 aan de opdrachtnemer is om zijn werkzaamheden daarop af te stemmen.

Aansprakelijkheid (§ 28a en 28b):

In de nieuwe UAV-GC is de regeling over aansprakelijkheid aanzienlijk uitgebreid. Zo is er een onderscheid geïntroduceerd tussen de aansprakelijkheid vóór en de aansprakelijkheid na de oplevering. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen diverse soorten schades (zoals directe en indirecte schade) en is er bij enkele soorten van schade een maximumbedrag aan aansprakelijkheid opgenomen. Tot slot is nieuw dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen schade die zich binnen twee jaar na de oplevering manifesteert en schade die zich vanaf twee jaar na de oplevering manifesteert. In dat laatste geval is de hoogte van de maximaal te vergoeden schade verder beperkt.

Geschilbeslechting (§ 47)

Waar de UAV-GC 2005 enkel uitging van geschilbeslechting door arbitrage, kan er op grond van de UAV-GC 2025 ook voor andere vormen van geschilbeslechting worden gekozen. Denk hierbij aan mediation of een zogenaamde “Fast Track Bindend Advies procedure” van de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen. Partijen kunnen hun keuze vastleggen middels artikel 18 van de nieuwe Model Basisovereenkomst. Zij kunnen er ook voor kiezen nog geen keuze te maken, maar dat pas te doen op het moment dat een geschil is ontstaan.

Wilt u meer weten over deze wijzigingen, de UAV-GC 2025 in zijn algemeen of bent u benieuwd naar of u de UAV-GC 2025 zelf kunt gebruiken bij uw projecten? Neem contact op met een van onze bouwrechtadvocaten. Wij denken graag mee.

Bel nu 076 513 6187