115 jaar ervaring in de advocatuur

NOW staat voor Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Met een voorschot konden ondernemers tijdens de coronacrisis werknemers met een vast of flexibel contract doorbetalen en in dienst houden. Zo bleven zoveel mogelijk banen behouden. Maar als het bedrag van het voorschot hoger is dan het bedrag van de definitieve tegemoetkoming, dan moet het verschil worden terugbetaald. Lukt terugbetalen niet in een keer, dan kan een betalingsregeling worden afgesproken. De terugbetaling kan dan worden gespreid over maximaal zestig maandelijkse termijnen. Ook kan uitstel van betaling worden aangevraagd voor maximaal twaalf maanden.

Veel ondernemers lopen tegen problemen aan bij de terugbetaling van de NOW-schuld. Dit gaat zelfs zo ver dat ondernemers, die met veel moeite in de Corona-periode het hoofd boven water hebben weten te houden, alsnog op een faillissement afstevenen.

Onder omstandigheden is het mogelijk om bij het UWV een kwijtscheldingsverzoek in te dienen van de NOW-schuld.

Kwijtschelding aanvragen kan in twee situaties: als de ondernemer zijn bedrijf wil beëindigen en openstaande schulden wil betalen, en als de ondernemer zonder schulden wil doorgaan met zijn bedrijf. Om voor kwijtschelding in aanmerking te komen moet zijn voldoen aan vijf voorwaarden.

  1. De ondernemer moeten aantonen dat het afbetalen van de schulden het einde van het bedrijf betekent. Dat moet wel goed worden onderbouwd. De ondernemer moet met het verzoek om kwijtschelding ook stukken meesturen uit de boekhouding als bewijs van zijn situatie. Het UWV onderzoekt deze stukken en beoordeelt of de ondernemer de NOW-schuld echt niet kan terugbetalen op het moment dat om kwijtschelding wordt gevraagd. Immers, mogelijk kan de tegemoetkoming op een later moment wel worden terugbetaald.
  2. De hoogte van de totale NOW-schuld moet duidelijk zijn.
  3. De financieel-economische situatie van het bedrijf is duidelijk. Dat betekent dat in het verzoek om kwijtschelding moet staan wat de liquidatiewaarde en de reorganisatiewaarde van het bedrijf is. Ook moet in het verzoek staan wat de huidige stand van zaken is én wat het toekomstperspectief van het bedrijf is.
  4. Er is een compleet overzicht van alle schuldeisers en alle schulden. De ondernemer moet ook aangeven wat hij aan andere schuldeisers heeft voorgesteld om de schulden bij hen af te lossen, welke schulden en schuldeisers buiten het akkoord blijven en wat de reden hiervoor is.
  5. Er is geen sprake van fraude of misbruik van de tegemoetkoming NOW. Heeft de ondernemer gefraudeerd met de NOW of misbruik gemaakt van de tegemoetkoming, dan wordt het verzoek om kwijtschelding altijd afgewezen.

Indien door het UWV een kwijtscheldingsverzoek wordt afgewezen, kan binnen zes weken bij het UWV bezwaar worden gemaakt. Indien ook het bezwaar wordt afgewezen staat (hoger)beroep open bij de rechtbank en daarna de Centrale Raad van Beroep.

Heeft u vragen over uw kwijtscheldingsverzoek of wilt u bezwaar maken dan wel beroep instellen tegen een afwijzend besluit? Neem dan contact op met Elke Wouters via wouters@rassers.nl

Bel nu 076 513 6175