115 jaar ervaring in de advocatuur

Na een flitsende start als student-stagiaire kreeg Stan de smaak te pakken. Hij wilde meer……. en kreeg meer. Nog voordat hij zijn studie had afgerond, had hij al een aanbod voor de functie van advocaat-stagiaire bij Rassers Advocaten op zak. Zijn ster is rijzende.

Had je eigenlijk verwacht dat je bij ons zou worden aangenomen? “Het is wat anders dan normaal verlopen. Ik begon als student-stagiaire, had het bij Rassers Advocaten naar mijn zin en merkte dat anderen mij op prijs stelden. Er was een klik, maar meteen een aanbod, nee, dat had ik niet verwacht. Ik was er zelfs door overvallen. Ook al had ik in mijn hoofd om na afronding van mijn studie sowieso bij jullie te solliciteren.”

Vers van de universiteit stap je de wereld van een 117 jaar oud advocatenkantoor in. Schrok je?  “Nou, in elk geval van een zekere inefficiency: 3 x overleg, 3x controle, 3 x handtekening, en dat voor een overboeking van een factuur. Het is natuurlijk mijn eerste ervaring in het bedrijfsleven en ik weet niet wat gebruikelijk is, maar man oh man, sommige dingen mogen in mijn ogen echt anders.” Wat zou er volgens jou in de advocatuur moeten veranderen? “Dan kom ik toch echt bij automatisering uit. Ronduit belachelijk dat wij moeten faxen met het UWV.” Faxen zit diep hé? (Nog geen maand geleden stond Stan hulpeloos naast me te kijken naar het faxapparaat, alsof het ding uit het stenen tijdperk kwam. Geen idee hoe de fax werkte en wat hij ermee aan moest). “Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat er in deze moderne tijd met bepaalde instanties nog op zo’n manier wordt gecorrespondeerd. En dan al dat printen voor rechtszaken. Dat is iets wat heel snel moet veranderen. Eerst alle stukken digitaal uitwerken en indienen – easy – om vervolgens toch nog in drie- of zesvoud te moeten printen. Why?”

Zeg druktemakertje, even rustig aan. Wat doe je eigenlijk om te ontspannen?

Je hebt net je eerste zitting in toga achter de rug. De toga, 200 jaar oud, door menigeen als een volslagen ouderwets onding beschreven. Voorgeschreven door Napoleon en bedoeld om onderscheid in kleding, religie en afkomst te voorkomen. Wat vind jij,  is de toga een blijvertje of achterblijvertje? “Een modegrill kunnen we de toga in elk geval niet noemen, maar zeker een blijvertje. Het idee erachter is goed. Het straalt gelijkheid tussen partijen uit, maar maakt ook duidelijk dat je de vertegenwoordiger van één van de partijen bent. De toga zou wat mij betreft wel wat gemoderniseerd mogen worden. Een hippere variant met een ander stofje zou toch te maken moeten zijn? In ieder geval is het al wel mogelijk om een eigen voeringstof voor de toga uit te kiezen.” Nu we dan toch die vrouwelijke kant van jou te pakken hebben, ik ben benieuwd, hoe zou de voeringstof van jouw toga er dan uit zien? “Het eerst wat in mij opkomt, is rood wit geblokt?” Huh?? “De Brabantse vlag natuurlijk”

Slik, laten we maar teruggaan naar een kantooronderwerp, ook al deel ik Stans chauvinistische inborst. Wat vond je het meest verrassende sinds je bij Rassers Advocaten bent begonnen? “Dat je opeens weer degene bent die het minst weet”, antwoordt Stan vrij resoluut. “Je moet ineens weer alles vragen en overal in begeleid worden. Je krijgt stukken terug waar nog net niet met de rode pen doorheen is gegaan. Terwijl je als laatstejaars op de universiteit toch de “alwetende” onder de studenten was. Best confronterend.”

Die startfase heb je achter je liggen, Stan. Je bent nu al bijna een jaar onderweg en ik sta echt versteld van de grote sprongen die je maakt. Vooral zo doorgaan.

Slotkwestie. Over jou is aan mij de vraag gesteld ‘waar kan Stan geen ‘nee’ tegen zeggen’. “Een ijskoud pilsje?” Dat had gekund, maar nee, ik dacht ruimer. Ik denk dat jij geen ‘nee’ kunt zeggen tegen het maken van een wereldreis. Klopt dat? “ Daar zeg ik zeker geen nee tegen, heel vet. Nu we het daar toch over hebben, bereid je maar alvast voor. Als mijn advocaat stage erop zit, ben ik minstens 4 weken op verre reis”. ‘Waag het niet Stan! Nu al een no go, bereid jij je maar voor op een dikke vette NEE.’

Stan, jij gaat als volgende in deze interview-estafette Fred Froger bevragen, ons sectiehoofd ondernemingsrecht. Wat denk je, waar kan Fred geen ‘nee’ tegen zeggen? “Ik denk dat Fred geen ‘nee’ kan zeggen tegen …..”

…… en wat dat is, lees je in het komende interview met Fred Froger. Houd LinkedIn in de gaten en lees ook dat interview daarna op de website van Rassers. Op recht scherp.

Sparren met Stan? Neem contact op via verheijden@rassers.nl of bel hem direct op:

Bel nu 076 - 5 136 126