Annemarie Beljaars

“Of het nu om een overname of geschilprocedure gaat: ik sta een cliënt bij in spannende tijden. De kunst is dan om rust en vertrouwen uit te stralen en dat vertrouwen waar te maken. In de vorm van een resultaat dat zowel juridisch als commercieel zo goed mogelijk uitpakt.”

Annemarie Beljaars

Mijn werkterrein

Enerzijds begeleid ik (internationale)  fusies en overnames. Daarnaast doe ik ook veel op het gebied van corporate litigation, met name bij geschillen binnen bedrijven. Daarbij treed ik op als adviseur, onderhandelingspartner én procedeer ik regelmatig. Onder meer bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof van Amsterdam.

Compliment van de wederpartij

Het grootste compliment dat ik ooit kreeg, kwam van een wederpartij in een overnametraject. We hadden pittige discussies gevoerd, maar hij was onder de indruk van mijn aanpak en hij en zijn bedrijf zijn nu al jaren cliënt bij ons.

Overzicht en aandacht voor mensen

Praktisch, snel en principieel. Ik regel het, maar als het niet kan hoor je het ook. En ik zorg voor overzicht. Met orde en regelmaat creëer je meer tijd en aandacht voor mensen. Zo werkt dat thuis, met mijn gezin, maar ook in mijn werk, met medewerkers en cliënten.

Opleidingen
 • Nederlands recht, Rijksuniversiteit Leiden, 1993
 • Na drie jaar als bedrijfsjurist overgestapt naar de advocatuur, eerst bij Houthoff Buruma in Rotterdam, waar ik mij specialiseerde in ondernemingsrecht.
 • Inmiddels 22 jaar actief als advocaat, waarvan de laatste elf jaar bij Rassers.
Lidmaatschappen
 • Vereniging Corporate Litigation (VCL)
 • Nederlandse Vereniging voor Procesrecht (NVvP)
 • De Maatschappij (departement West-Brabant)
Recente transacties die door mij zijn begeleid
 • begeleiding van One of a Kind Technologies B.V. met de koop van KOAT B.V. (transportsystemen en robotica voor (voornamelijk) de tuinbouw) (augustus 2019)
 • begeleiding van (het gros van de aandeelhouders van) FDC (Financiële Dienstencentrum) Breda met de overdracht aan het Dordrechtse verzekeringsbedrijf Van Loon (juli 2019)
 • begeleiding van (de aanhouders van) installatiegroep Elektravon Groep bij de verkoop aan De Groot Installatiegroep (juni 2019) 
 • begeleiding van Rompa Group (internationaal kunststofspecialist uit Tilburg) met de overname van ITB Group (internationaal opererend kunststof- en metaalbedrijf te Boxtel), mei 2019
 • begeleiding van de oprichters van Nostradamus (software voor de horeca) bij de overname door (Canadese) Total Specific Solutions; (“TSS”) (januari 2019)
 • begeleiding van Vriesveem Vrieshuizen bij de verkoop van een dochterbedrijf aan het Amerikaanse Lineage Logistics in Bergen op Zoom (december 2018)
 • begeleiding van de oprichters van MK2 Groep (specialist in audio visuele conferenties) bij de verkoop van hun bedrijf aan Kinly (een participatie van Avedon Capital Partner) in het gehele traject van het initiële bod tot en met de overdracht (november 2018)
 • ​begeleiding (oprichters van) One of A Kind Technologie, specialist in de ontwikkeling en bouw van machine vision-oplossingen, bij de samenwerking met participatiemaatschappij Gimv (juni 2018)
Nevenactiviteiten
 • Gastdocent Ondernemingsrecht bij cliënten, relaties en netwerkorganisaties
 • Publicist tijdschrift Rechtspraak Ondernemingsrecht, circa 4 á 5 x per jaar. Recente kwesties die ik daarbij behandelde, zijn onder meer:
  • Zijn er bij het opzetten van overhevelen van activiteiten en banksaldo naar een vennootschap waarbij een van de aandeelhouders niet is betrokken, ook corporate opportunities aan de vennootschap onthouden. Zijn mijn wenk in Rechtspraak Ondernemingsrecht RO 2019/44.

  • Toch even goed nadenken en financiën nakijken voordat men faillissement aanvraag; zie mijn wenk in het tijdschrift  Rechtspraak Ondernemingsrecht RO 2019/14

  • Terughoudende toets bij verzoek om overlegging stukken aan de raadsheer-commissaris, zie mijn gepubliceerde commentaar bij RO 2019/9
  • Is een bestuurder aansprakelijk bij onrechtmatig gelegd beslag door de vennootschap? Zie mijn wenk bij het vonnis van de Rb Midden-Nederland 31 oktober 2018 in RO 2019/6

Annemarie Beljaars-Vink heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

 • Ondernemingsrecht
 • Burgerlijk procesrecht

Deze registratie verplicht haar elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Gepubliceerde artikelen

Om onze klanten up-to-date te houden posten wij graag nieuws over de laatste ontwikkelingen van ons werk en het bedrijf.

22 aug. 2019

Onthouden van zogenoemde ‘corporate opportunities’

Een vast omlijnde definitie van een corporate opportunity kent ons recht niet. In rechtspraak wordt een corporate opportunity omschreven als een mogelijkheid die zich voor de vennootschap voordoet om een transactie aan te gaan of zakelijke activiteiten te ontplooien die passen binnen het kader van haar bedrijfsvoering en waarvan kenbaar is dat de vennootschap daar een redelijk belang bij heeft. Die plicht is niet in de wet opgenomen. Maar: uit art. 2:9 BW en art. 2:8 BW vloeit voort dat een bestuurder een corporate opportunity dient aan te wenden ten behoeve van de vennootschap (en niet zichzelf). Als hij dat niet doet, schiet de bestuurder tekort in de uitoefening van de hem wettelijk opgedragen taak tot behoorlijk bestuur en kan hij aansprakelijk zijn. Het bestuur kan dus worden aangesproken op het laten vallen van een corporate opportunity niet bij de vennootschap maar een andere vennootschap of onderneming.

4 jul. 2019

Rassers feliciteert haar cliënte FDC met de overname door Van Loon

Rassers feliciteert haar cliënte FDC Breda met de overname door het Dordrechtse verzekeringsbedrijf Van Loon. Met ingang van juli 2019 is deze transactie juridisch afgerond. De samenvoeging voortgekomen vanuit de ambitie om alle klanten optimaal te kunnen blijven bedienen. “Bundeling van deskundigheid, ICT-oplossingen, aanbod van producten en de gezamenlijke kwaliteiten versterken de huidige activiteiten”, aldus Marcel van Loon, algemeen directeur van koper. Mr. Annemarie Beljaars van Rassers begeleidde FDC in het gehele traject.

4 jul. 2019

Rassers feliciteert haar cliënte Elektravon met de overname door De Groot Installatiegroep

Rassers feliciteert het familiebedrijf Elektravon (elektrotechnisch installatiebedrijf in Naaldwijk en Breda met expertise in onder meer tuinbouw) met de overname op 28 juni 2019 door De Groot Installatiegroep (een internationaal kunststof – en metaalbedrijf uit onder meer Boxtel). Met deze strategische overname verstevigt De Groot Installatiegroep haar positie als één van de grootste installatiebedrijven in Nederland. Alle 160 medewerkers gaan mee over en de vestigingen blijven gehandhaafd, zodat de dienstverlening aan de relaties optimaal blijft gewaarborgd. Mr. Annemarie Beljaars en mr. Marian Csillag van Rassers begeleidden de verkopende aandeelhouders van Elektravon Wim Avontuur en Ad van den Akker in het gehele traject en wensen hen veel succes. Zie ook: https://fd.nl/ondernemen/1307058/drents-installatiebedrijf-neemt-brabantse-branchegenoot-over

14 mei 2019

Rassers feliciteert haar cliënte Rompa Group met de overname van ITB Group

Rassers feliciteert haar cliënte Rompa Group (internationaal opererend specialist in kunststofproducten (inclusief electronika) en plasticverpakkingen uit Tilburg) met de overname van ITB Group

18 mrt. 2019

Afdwingen van stukken via de raadsheer-commissaris bij een enquêteprocedure?

Bij een procedure is de een partij nog wel eens afhankelijk van stukken die een andere partij heeft en die de ene partij graag wil inzien.

25 feb. 2019

Vacature: overname-advocaat

Wij zoeken een gedreven gevorderde advocaat-stagiaire of beginnend advocaat-medewerker overnamepraktijk. Informatie over deze vacature is in te winnen bij mr. Annemarie Beljaars, via beljaars@rassers.nl of 076-5136136. Schriftelijke reacties met curriculum vitae graag per e-mail naar onze manager P&O, Cynthia Castelein: castelein@rassers.nl.

13 nov. 2018

Rassers Advocaten begeleidt MK2 bij overname door Kinly

MK2 - specialist in audio visuele conferenties – is overgenomen door Kinly (bundeling van VisionsConnected uit Amsterdam en Viju uit Noorwegen en participatie van Avedon Capital Partners).

17 sep. 2018

CVS verwerft opnieuw dierenkliniek in Friesland, Rassers begeleidt

Op 6 september 2018 heeft CVS Group in Nederland wederom een dierenkliniek verworven: Dierenkliniek Fischer te Bolsward.

6 sep. 2018

Tentoonstelling Recht in Beeld is geopend

Woensdag 5 september 2018 is niet alleen Breda Photo geopend maar ook de tentoonstelling van LawStreet Breda.

5 sep. 2018

Vacature: Advocaat commerciële contracten

Voor het team commerciële contracten zijn wij op zoek naar een gedreven: Advocaat commerciële contracten

12 jul. 2018

Pas op met het sluiten van een overeenkomst met een ‘special purpose vehicle’

Niet zelden worden bij het sluiten van overeenkomsten tot samenwerking of bij overnames nieuwe opgerichte vennootschappen gebruikt – special purpose vehicles “SPV”– gebruikt.

18 jun. 2018

Rassers feliciteert haar cliënte One of A Kind Technologies

Rassers advocaten feliciteert haar cliënte One of A Kind Technologies met de samenwerking met investeerder Gimv.

3 mei 2018

Wanbeleid OK betekent nog geen bestuurdersaansprakelijkheid

In een uitspraak van 2 augustus 2017 heeft de rechtbank Amsterdam een verrassend gevolg gegeven aan het oordeel van de Ondernemingskamer (OK) van het gerechtshof te Amsterdam dat er sprake was van wanbeleid bij de Nederlandse vennootschap Cancun II BV.

2 mrt. 2018

Veilingverkoop en advies OR

Bij verkoop van een bedrijf zijn er verschillende momenten waarop een ondernemer zich tot de ondernemingsraad (OR) kan wenden.