Goederen terughalen bij een faillissement

Na de faillissementen in de afgelopen jaren van USG (Aktie Sport en Perry Sport), V&D, Men at Work en de Macintosh Groep (met merken als Dolcis, Manfield Invito en Scapino) lijkt er nu een volgende faillissementsgolf in Retail-land aan te komen. De voordeelketen Op=Op Voordeelshop (met 130 winkels door heel Nederland), modemerk Coolcat (80 winkels) en Intertoys zijn onlangs failliet verklaard, en ook SissyBoy heeft het financieel moeilijk (leveranciers wordt gevraagd 30% van de openstaande facturen kwijt te schelden).

Als leverancier blijf je bij een faillissement vaak zitten met onbetaalde facturen, terwijl de curator en de bank (als pandhouder) nog even doodleuk doorgaan met de verkoop van door jou geleverde goederen en met de verkoopopbrengst aan de haal gaan. Daar kun je in veel gevallen wat tegen doen: goede algemene voorwaarden met daarin opgenomen een eigendomsvoorbehoud kunnen ervoor zorgen dat een flink deel van de openstaande facturen wordt betaald of dat de goederen retour gehaald kunnen worden. Als een dergelijk eigendomsvoorbehoud ontbreekt, denken veel leveranciers dat er niets meer gedaan kan worden. Dat is niet juist; met een beroep op het recht van reclame kunnen goederen die in de weken voorafgaand aan het faillissement zijn geleverd, vaak tòch worden teruggehaald of kan de curator gedwongen worden een (fors) deel van de openstaande facturen te betalen. Snel handelen is daarbij een vereiste. Bij de faillissementen van USG, Macintosh en V&D hebben we op deze manier voor vele miljoenen aan waarde voor leveranciers veilig kunnen stellen.

Meer weten? Neem contact op met Fred Froger via 06-18618639 of Froger@rassers.nl

Fred Froger
Fred Froger

Fred Froger

Advocaat / Partner

“Voor een advocaat wordt adviseren steeds belangrijker. Niet te snel een antwoord formuleren: eerst de achtergrond aanvoelen, het probleem analyseren en vervolgens meedenken over een pragmatische oplossing.”

Categorieën